Viktig info
Viktig information från mark och fastighetsägaren Skå Edeby Utveckling AB, som även förvaltar jordbruksfastigheten Skå Edeby 4:6.
Vi har några ledord för de värden vi vill stödja genom vår förnyelse av mark och byggnader i vår ägo.
Det övergripande är varsamhet, att hela tiden utgå från arkitektur, byggmaterial och färgmateria för den tiden och trakten, då en viss byggnad uppfördes. Detta gäller enligt lagen alla byggnader oavsett var i landet de ligger och hela tiden, vid reparation, upprustning, till- eller ombyggnad. Det gäller oavsett vad som sägs. En fördel med varsamhet är att material och konstruktioner ofta var mer hållbara och skonsamma mot miljön än de, som numera är populära. En svårighet kan vara att ingen på plats känner till hur det var förr och vilka verktyg och materialval som gällde och därmed gäller. Allt gammalt är inte bättre. Ta t ex hur vi nu värme våra hus, med värmeväxling i stället för ved, pellets eller olja.
Vi tjänar pengar på den nya uppvärmningstekniken samtidigt som vi är skonsamma mot miljön.
Klimatet
För att anknyta till uppvärmningen av våra bostäder. Fortfarande går det åt för mycket energi för att hålla vad som idag anses rimligt av de flesta, c:a 20-22 gr C inomhus oavsett utetemperaturen. Här strider både vår bekvämlighet och våra krav på jämn temperatur året om mot miljöperspektivet. Vi klä oss och barn likadant inomhus året om trots att utetemperaturen varierar med upp till 40 gr C mellan min och max och det i sin tur medför ännu större inomhusvariationer, om vi inte kyler husen varma sommardagar. De är för mycket glasytor i fasad mot sol. Varför? när vi tjänar på nya uppvärmningsmetoder. Varför vill vi förlora det, genom krav på att kyla ner inomhustemperaturen. Så var det inte när husen på Skå byggdes. Ljusintaget var anpassat efter solinsläppet, därav t ex de låga fönstren på det övre planet i de stora villorna som, trots det, är omvittnat trivsamma och sköna att bo i!
Vi ser i markerna hur klimatet har förändrats och det finns mycket beforskat och rapporterat om detta. Störtregnen, översvämningarna, blåsten, torkan, värmen. Vi som bor eller arbetar i området märker av det som bekymmer med träd, buskar, gräsytor, vägar, stigar och bryggor. Tillsamman kan vi klara av utmaningen. Du som vill var med, hör av dig!
Arkitektens och beställarens ansvar
Exemplet ”Detaljen” dagsljus: En av arkitektens viktigaste uppgifter är att föra in dagsljuset vackert och harmoniskt i byggnader för bostäder och arbetsplatser. Det sker genom byggnadens placering i landskapet och omgivningen samt genom byggnadens orientering i förhållande till väderstrecken. Det förutsätter också att arkitekten placerar och dimensionerar och utformar fönstren, så att de släpper in dagsljuset på lämpligt sätt till huset olika rum utan att öka kraven på uppvärmning, kylning eller rumsvolym. Organisationen av husets olika rum, planlösningen, har mycket stor betydelse för, hur stort ett hus behöver vara för ett visst behov. ”Onödig” yta kostar att bygga, underhålla, reparera och ger inget mer för pengarna. Ett övergripande ledord är ENKELHET, kräver mycket skissande för att uppfylla. Vi råder till större fri öppen trädgård för odling, än stora hus med onödiga volymer och hårda uteplatser. Det är beställarens, tomtköparens ansvar att ställa krav och lyssna på bl a arkitekten, konstruktören, landskapsarkitekten, så alla tillsammans skapar Din framtidsbostad i vacker harmoni med klimat och miljö.
Kulturminnen
Att bevara kulturmiljö kräver samverkan mellan alla som bor och arbetar i området. Vi vill lyfta fram kulturminnen från olika epoker och samtidigt öppna det vackra området för fler att bo och leva i harmoni med naturen. Vi rustar varsamt de äldre välbyggda hus till dagens miljöanpassade boende och vardagsliv för att hyra ut eller sälja. Det handlar både om praktiskt och vackert och om klimatanpassat och energieffektivt. Fält och dalar mot Mälaren bör värnas från slybildning. Att hålla öppna landskap klaras till dels med hästar, får och getter. Dagvatten från tak och terrasser skall regleras av alla fastighetsägare på egen mark för att undvika belastning på reningsverket – eller på mälarvattnet som är vårt dricksvatten. Vi strävar efter att underlätta båtlivet med stöd av båtägarna
I dessa nygamla perspektiv blir Mälaren en sammanbindare i regionen, både som en länk mot fastland och andra öar och som en rymd att njuta av.
Ägarkretsen
I ägarkretsen finns mångårig erfareshet och kunskap om arkitektur, social samhällsplanering, byggelseutveckling och fastighetsförvaltning. Vi söker hela tiden ny kunskap och inspiration för att nå samhällsmålen inte bara för miljön och klimatet, utan även för varsam förnyelse av bostäder, kontor, ateljéer. Insikten om värdet av tysta och trygga miljöer har vi fått genom dialoger med brukare från olika håll i världen.